Pumpar, Slangar, Rostfritt - Till industrin

Kallfiltrering: Optimal kvalitet och näringsbevarande process inom bryggeribranschen

Inom bryggeribranschen är kvalitet och smak av högsta vikt. För att uppnå dessa mål finns det olika processer som används, där kallfiltrering framstår som en av de mest fördelaktiga metoderna. I detta blogginlägg fördjupar vi oss i varför kallfiltrering är överlägsen tunnelpastörisering och plattpastörisering när det gäller att bevara smak och förbättra produktens hållbarhet och kvalitet.

English version

Vad är skillnaden mellan kallfiltrering och pastörisering?

Kallfiltrering och pastörisering är båda processer som används inom bryggeribranschen men som utförs vid olika temperaturer och med olika syften.

Tunnelpastörisering

Tunnelpastörisering är en metod där flaskor eller burkar med öl passerar genom en lång tunnel och utsätts för värme i olika zoner. Syftet är att döda skadliga mikroorganismer och förlänga hållbarheten. Processen involverar:

 • Uppvärmning till cirka 60-70°C i 10-20 minuter.
 • Flaskorna eller burkarna kyls sedan ned gradvis.

Plattpastörisering

Plattpastörisering innebär att ölet värms upp innan det tappas på flaskor eller burkar. Processen sker i en plattvärmeväxlare och involverar:

 • Uppvärmning till cirka 72°C i 15-30 sekunder.
 • Snabb nedkylning efter pastörisering.

Båda dessa metoder är effektiva för att reducera patogener men kan påverka ölets smak negativt genom att förändra dess naturliga egenskaper.

Kallfiltrering

Kallfiltrering är en metod för att rena öl från partiklar, sediment och vissa mikroorganismer vid låga temperaturer, vanligtvis mellan 0-4°C. Tekniken innebär att ölet passerar genom ett filter som avlägsnar oönskade komponenter utan att använda värme. Det finns olika typer av kallfiltrering, såsom:

 • Mikrofiltrering: Avlägsnar partiklar ner till 0,1 mikrometer.
 • Ultrafiltrering: Filtrerar partiklar ner till 0,01 mikrometer.
 • Nanofiltrering: Tar bort partiklar ner till 0,001 mikrometer.
Bevarar smak och arom

En av de mest framstående fördelarna med kallfiltrering är dess förmåga att bevara smak och arom. Höga temperaturer som används vid tunnelpastörisering och plattpastörisering kan leda till:

 • Förändrad smakprofil: Värmebehandling kan leda till Maillard-reaktioner och karamellisering, vilket förändrar den naturliga smaken av ölet.
 • Förlorade aromer: Många av de subtila aromerna som ger ölet dess unika karaktär kan förloras vid höga temperaturer.

Genom att arbeta vid låga temperaturer skyddar kallfiltrering dessa känsliga komponenter, vilket är avgörande för att bevara ölets ursprungliga smak och arom.

En snabbare och mer energieffektiv process

Kallfiltrering är överlägsen när det gäller energieffektivitet och produktionshastighet. Processen kräver vanligtvis mindre energi eftersom den inte involverar uppvärmning av produkten till höga temperaturer. Detta leder till:

 • Lägre energikostnader: Minskad energiförbrukning sänker produktionskostnaderna.
 • Snabbare genomförande: Kallfiltrering kan ofta genomföras snabbare än både tunnel- och plattpastörisering, vilket ökar produktionskapaciteten.
 • Högre produktionseffektivitet: Den snabbare processen möjliggör en snabbare tid till marknaden, vilket är avgörande i en konkurrensutsatt bransch.
Ökad hållbarhet

Kallfiltrering bidrar också till ökad hållbarhet av öl genom flera mekanismer:

 • Förlängd hållbarhet: Genom att avlägsna mikroorganismer och föroreningar utan att använda värme kan kallfiltrering effektivt förlänga produktens hållbarhet utan att påverka dess smak.
 • Minskad oxidation: Eftersom processen sker vid låga temperaturer, minimeras risken för oxidation, vilket kan försämra både smak och arom över tid.
 • Minskad kemikalieanvändning: Genom att minska behovet av konserveringsmedel och andra kemikalier för att förlänga hållbarheten bidrar kallfiltrering till en renare och mer naturlig produkt.

För att sammanfatta

Kallfiltrering utmärker sig som det överlägsna valet inom bryggeribranschen genom sin förmåga att bevara smak, arom och struktur hos ölet. Dess energieffektivitet och snabbhet i processen bidrar till att öka produktionskapaciteten och minska kostnaderna. Denna metod förbättrar också hållbarheten hos produkterna, vilket minskar behovet av tillsatser. När kvalitet och smak är prioriterade är kallfiltrering det optimala valet för att skapa öl som inte bara tillfredsställer konsumentens smaklökar utan också deras förväntningar på en högkvalitativ produkt.

Tillsammans med Parker Hannifin möjliggör Colly Flowtech en process som är anpassad till branschens högt ställda krav och förväntningar. Med Parkers avancerade filtreringsteknologier kan bryggerier säkerställa att de levererar öl av högsta kvalitet till marknaden, samtidigt som de optimerar sina produktionsprocesser för hållbarhet och effektivitet.

Vi på Colly Flowtech är stolta över att representera Parker Hannifin med all sin kunskap och kompetens. Är ni intresserade av de möjligheter som kallfiltrering skulle ge er? Tveka inte att höra av er till oss på Colly Flowtech.

Tobias Sander

Denna text är skriven av Tobias Sander (tobias.sander@colly.se), Teknisk Försäljning på Colly Flowtech. 

Etiketter: